Salon

Een goede vriend van mij haat het om naar de kapper te gaan. Serieus. Waarom dan? Vraag ik. Dat gezanik over het weer en wat ga je doen dit weekend, die prietpraat, niks voor mij zegt hij. Gewoon mond houden en knippen. Zo snel mogelijk binnen en buiten, meer hoeft niet. Oh, zeg ik, wij kappers denken altijd dat het wel zo aardig is om een (beleefd) praatje te maken. Draagt toch positief bij aan de salonbeleving? Als het aan hem ligt niet dus, hij wordt er, zegt ie, letterlijk gallisch van. Mmm en wij maar denken dat we goed bezig zijn met onze babbel.

Stilte behandeling

Zo heeft collega kapster Astrid onlangs het roer volledig om gegooid. ‘Ik heb al mijn knipklanten laten weten dat ik per direct stop met gewoon salonwerk’. Oké, was mijn reactie, en hoe ga je nu aan je omzet komen? Met een pandje nabij Eindhoven centrum moet de huur en andere kosten toch betaald worden. Ik ga ‘stilte behandelingen’ geven, zegt Astrid. Een klant komt binnen, krijgt koffie, we overleggen even wat we gaan doen om vervolgens tijdens de behandeling geen woord meer te zeggen naar elkaar. Heel bijzonder, denk ik, en werkt dat in de praktijk? Nou zegt ze, de eerste boekingen zijn binnen. Voor 75 euro knip ik in alle stilte. Zo, is mijn reactie, niks mis met het verdienmodel en het zou zomaar een gat in de markt kunnen zijn. Ik denk dat ik mijn vriend eens langs ga sturen.

Onderscheiden

Zoveel mensen, zoveel wensen. Wanneer je een salon bezit maak gebruik van jouw eigenheid. Jij bent uniek en trekt als bijna vanzelf mensen met ‘jouw bloed’ naar je toe. Er is die ongrijpbare klik waardoor jullie matchen. Een band ontstaat en die is er vaak voor lange termijn. Heerlijk werken met die klant. Tevredenheid en gezelligheid gaan hand in hand. Nog zoiets, weet jouw kracht of jouw expertise maar weet net zo goed wat niet lekker werkt. Ben je goed met lang haar of juist korte koppies, is kleuren helemaal jouw ding of richt jij je op 100% natuurlijke behandelingen. Misschien ben je wild van opsteken of harde krullen maken. Kortom waar blink je in uit en maak daar je handelsmerk van. Ik zeg niet dat je op alleen dát ene item moet richten maar je ergens in profileren maakt jou anders dan je concurrent. We zijn nou eenmaal met velen onderscheiden is een zakelijk moetje.

Blinde vlekken

Met het starten van een eigen salon komen ook de vragen over inrichting, sfeer en gastvrijheid. We zijn ooit gestart en vonden het maar wat leuk om de zaak tot in de puntjes verzorgd, fris en schoon te houden. In het begin kijken we vaak nog lekker kritisch naar onze werkplek. We zijn trots op wat we neergezet hebben. Een flinke investering die nu haar vruchten moet gaan afwerpen. Na jaren van werken in die eens zo bijzondere frisse nieuwe ruimte kan betekenen dat je blind bent geraakt voor wat kapot is gegaan, muren zijn beschadigt geraakt of de wieltjes van je karretje of fietskrukje zit inmiddels vol flossen haar. Het zou zomaar kunnen. Het is oh zo menselijk om je werkomgeving wat meer voor lief te nemen na verloop van tijd. Dat eeuwige peertje aan het plafond waar ooit nog eens een lamp moet komen hangen, dat verhaal. Je ziet het niet meer. Alles is zo vertrouwd geraakt, ook de missers. Ga eens op het eind van de dag, wanneer alles en iedereen weg is, midden in je zaak staan. Ga kijken, écht kijken. De meeste punten van aandacht zijn in een poep en een scheet op te lossen. Eenmaal opgelost voel je die trots weer door je lijf gloeien. Heerlijk.

Dat gezegd hebbende gaat deze dame zelf eens een frisse wind door haar toko jassen. Niets menselijks is mij vreemd. Ajuus maar weer, tot de volgende keer.

Geef een reactie